Sunday, March 7, 2010

Linssoppa

En mustig och värmande linssoppa är min vinterfavorit. Jag brukar oftast använda röda linser men det går bra att använda andra sorter. Fördelen med röda linser är att de inte behöver blötläggas före kokning och är snabbkokta.

Det finns flera varianter av den här soppan. Här kommer en av dem.

För 6 - 8 frusna personer behövs:
3 dl röda linser;
300 g purjolök;
2 mjöliga potatisar;                                         
1, 5 liter gnönsaksbuljong;
1 tsk spiskummin;
Gurkmeja, paprika ev. chili (här färsk);
1 tsk curry;
Salt

Strimla purjon. Fräs den tillsammans med alla kryddor, utom saltet, i lite olja. Skölj linserna och tillsätt dem. Häll på buljong och lägg till skalade&skivade potatisarna. Koka i ca 10-15 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och eventuellt mera curry. Mixa soppan med stavmixer och servera. Smakar gott med nybakat, mörkt bröd med god ost på. Passar till lunch eller varför inte middag.

No comments:

Post a Comment