Sunday, March 7, 2010

Surdegsbröd med fikon&nötter

Receptet är från Martin Johanssons bok "Surdegsbröd recept och tips från en hemmabagare".
Dag 1, kväll:
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund;
300 g (3 dl) ljummet vatten;
180 g (3 dl) rågmjöl;
Blanda allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå 10-12 timmar i rumstemperatur.
Dag 2
Rågsurdegen från gårdagen;
400 g (4 dl) ljummet vatten;
450 g (7 1/2 dl) vetemjöl special;
300 g (5 dl) rågmjöl (rågsikt hos Martin);
200 g (ca 15) stora torkade fikon;
200 g nötter;
20 g (1 msk) salt;

Blanda alla ingredienser utom fikon och nötter i 5 minuter på låg hastighet. Tillsätt hackade fikon och nötter (hade hemma bara cashewnötter - som tur var osaltade - men det funkade utmärkt) och salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, eller något mindre. Det kan ta 3-5 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två limpor och lägg de i mjölade jäskorgar med skarven uppåt. Jag använder  mjölade kökshanddukar, eftersom mina korgar är ganska nya, och degen har en tendens att fastna i dem. Bröden skall nu jäsa. Det kan ta cirka 1, 5 - 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader, och låt värmas upp ordentligt. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Gör några snitt i bröden och lägg de på plåten/bakstenen i ugnen. Spruta sedan snabbt lite vatten på ugnens väggar, innan du stänger luckan. Sänk efter tio minuter värmen till 220 grader. Bröden skall bakas i cirka 40 minuter.

Bröden är ganska kompakta men smakar underbart. Fikon och nötter är en härlig kombination och en lagrad ost passar perfekt till. Nästa gång tänker jag använda valnötter. Den här gången var jag övertygad att nötterna fanns hemma, men man bor ju inte ensam;)

No comments:

Post a Comment