Wednesday, March 24, 2010

Örtrisotto med brocolli & gröna ärter

Till risotto använder man fino eller superfino sorter av ris. Det mest välkända superfino-riset är arborio. Andra sorter av superfino är till exempel avorio, Carnaroli, Roma och Maratelli. Jag brukar använda Carnaroli men det är smaksak.
Hemligheten med risottoris ligger i kornens kapacitet att absorbera mycket stora mängder av vätska, så att de sväller till omkring 3 ggr sin ursprungliga storlek utan att bli uppblötta. Det färdigkokta riset får en fin krämig konsistens, samtidigt som kornen har en fast kärna dvs. är al dente.
Buljong av god kvalitet är mycket viktig när man lagar risotto. Hemlagad grönsaksbuljong är att föredra, men om man inte har den hemma fungerar det bra med att använda buljongtärningar av god kvalitet. Jag brukar alltid ha hemma krav-märkt grönsaksbuljong från Natur Compagnie.

Receptet är beräknad som huvudrätt för 3 personer, men passar också bra som förrätt för 6 personer.
- 1 l  varm grönsaksbuljong
- 1 finhackad schalottenlök
- 3 msk olivolja/smör
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 300-350 g risottoris
- färska örter (basilika, persilja, oregano, gräslök) eller andra om man så vill;)
- 2-3 dl matlagningsgrädde;
- 100 g broccoli buketter (här frysta)
- 150 g  frysta små gröna ärter
- salt och peppar
- 50 g parmesanost, nyriven

1.Värm oljan i en stor panna och fräs schalottenlöken och vitlöken på medelvärme, tills de är mjuka men inte fått färg, 3 min.
2. Tillsätt riset och rör om så att riskornen
blir glansiga av fettet. Häll på en slev varm buljong och rör om tills all vätska har sugits upp av riset. Fortsätt att späda med buljongen på samma sätt i cirka 20 minuter, tills riset är krämigt men kornen fortfarande är fasta.
3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde, örter och de frysta grönsakerna, blanda väl och lägg på locket. Efter ett par minuter flytta pannan från värmen och låt risotton vila ytterligare 3-5 minuter innan den serveras med nyriven parmesanost.

No comments:

Post a Comment