Wednesday, March 31, 2010

Kycklingrisotto med paprika

Alla i familjen älskar risotto, och efter den vegetariska, blev jag ombedd att laga en "riktig" risotto, dvs. med kött i. Ok, tänkte jag, och tog fram två kycklingfiléer ur frysen. Sedan hittade jag två paprikor som borde ha används några dagar tidigare, och då blev det kycklingrisotto med paprika.
 För 4 personer:
40 g smör
2 msk olivolja
2 kycklingfiléer, skurna i små bitar
1 schalottenlök (fler om de är små), finhackad
(personligen, är jag förtjust i bananschalottenlökar, de är lagom stora)
2 paprikor, skurna i tärningar
1 vitlöksklyfta, finhackad
300 g risottoris
1 l varm kycklingbuljong
3 msk nyriven parmesanost
salt&peppar, finhackad persilja

1. Smält 15 g av smöret tillsammans med olja i en stekpanna (med höga kanter). Lägg ner  kycklingbitarna och fräs på medelvärme tills de är genomstekta. Tillsätt löken och fräs i 5 minuter, tills den mjuknar men inte får färg. Lägg ner vitlök och fräs tills vitlöken är gyllengul.Tillsätt paprika och låt sjuda några minuter.
2. Tillsätt riset och rör om så att riskornen
blir glansiga av fettet. Häll på en slev varm buljong och rör om tills all vätska har sugits upp av riset. Fortsätt att späda med buljongen på samma sätt i cirka 20 minuter, tills riset är krämigt men kornen fortfarande är fasta.
3. Krydda med salt och peppar, och rör ner resten av smöret. Stäng av värmen och låt risotto vila under lock några minuter.
4. Servera med finhackad persilja, parmesanost och färsk paprika vid sidan om.

Risotto har sin ursprung i bondkökets traditioner, men det betyder inte det är lätt att få den perfekt. Risotto är välsmakande, aromatisk risrätt smaksatt med andra ingredienser, och den tillagas aldrig av rester. Det sägs att en italiensk kock  bedöms efter sin risotto, och det krävs övning för att nå upp till en hög standard. Men å andra sidan betyder det inte att man ska vara rädd att det är så himla komplicerat och avstå från att försöka.Det viktiga är att använda ingredienser vars smaker harmonierar och kompletterar varandra. Prova sig fram, helt enkelt.

No comments:

Post a Comment