Sunday, March 7, 2010

Champinjon & spenatspaj

Receptet för pajdegen är från LagaLätt - mars 2010.
För 6 personer.
Pajdegen
50 g smör i kuber;
2 1/2 dl vetemjöl;
1/2 dl kruskakli;
250 g kesella 10% fett;
1 krm salt;
Fyllningen:
300 g champinjoner;
200 g babyspenat;
2-3 vitlöksklyftor;
salt, nymalen svartpeppar, persilja;
100 g riven lagrad ost;
2 dl gräddfil;
1 ägg;


Gör så här:
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser ihop till en deg. Tryck ut degen i en form (ca 26 cm i diameter) och grädda ca 10 minuter, tills den har fått lite färg.
3. Ansa och skiva champinjonerna och skölj spenaten. Stek champinjonerna i lite smör, pressa över vitlöksklyftorna och lägg i spenaten. Fräs blandningen ett par minuter. Smaka av salt och peppar och eventuellt lite persilja.
4. Vispa ihop ägg, gräddfil och ost, salta och peppra.
5. Fördela fyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
6. Grädda pajen i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen tills den har stelnat.

Skivade tomater, med tunt skivad lök, salt, peppar, basilika och olivolja passar bra till.

No comments:

Post a Comment