Sunday, March 28, 2010

Shepherds gratäng

Shepherds pie är en välkänd irländsk klassiker. En traditionell Shepherds pie innehåller alltid lammkött med ett täcke av potatismos. Använder man annat kött, blir det i stället en Cottage pie. Ibland lagar jag den här rätten som pie men jag köpte små, fina delikatess potatis och tyckte att de passade mycket bättre i en gratäng. Eftersom jag använde nötfärs så borde egentligen receptet heta Cottage gratäng;) Men jag är inte någon matortodox så det heter som det heter.

Ingredienser för 4 stora portioner:

500 g nötfärs
2 st gula lökar, finhackade
2 msk tomatpuré
2 klyftor pressad vitlök
0,5 msk grönsaksbuljong
1 förpackning krossade tomater
2 msk  worcestershire sås
0,5 dl persilja, hackad
rosmarin, timjan, ev. mejram
1 lagerblad
Salt&peppar
12 små potatisar
3 stora morötter och ev. 2 palsternackor
1.Värm en stor stekpanna med lite smör/olja och fräs den hackade löken. Samt vitlöken. Lägg sedan i färsen låt den bryna lite. Salta och peppra. Häll i tomatpuré, krossade tomater, buljong, örter och lagerblad och låt det hela småkoka i cirka 30 minuter. Smaka av med worchestersås och eventuellt mer salt och peppar. Rör ner hackad persilja. Ställ åt sidan och sätt ugnen på 220 grader.
2. Skala morötterna och palsternackorna, tvätta potatisarna och skiva alla grönsaker. Bryn och krydda ingredienserna var för sig i stekpanna på medelgod värme, under omrörning.
3. Varva potatis, grönsaker och färs i en ungfast form med lock med potatis unders och överst. Strö över riven ost - gärna cheddar och gratinera i ugnen ca 15-20 minuter med lock, och sedan närmare 30 minuter tills rätten fått en fin färg utan lock. Strö färsk persilja och gräslök vid servering. Servera med grönsallad eller till exempel med gurksallad med rädisor.

No comments:

Post a Comment