Ingredienser:
10 ägg (beräkna minst 1.5 ägg per person)
1/2 tsk salt och peppar
1 tsk senap, gärna dijon, eller någon annan osötad senap
1 paket finhackad bacon
1 liten finhackad lök
1 msk smör
3 msk gräddfil
3 msk finhackad salladslök, och finhackad persilja
4 msk ströbröd
Gör så här:
Hårdkoka äggen, 8 minuter i kokande vatten, och kyl dem sedan snabbt i kallt vatten.
Dela dem på längden med skalen på. Det är inte det enklaste men det går bra om man är bestämd och har en bra kniv.
Skopa ur hela äggets innehållet med en sked - både gulorna och vitorna. Gör det försiktigt för att inte skada äggskalen, som ska sparas.
Mosa gulorna och vitorna i en skål (med hjälp av exempelvis en potatispress).
Fräs löken och baconet i smöret, och blanda i de mosade äggen. Tillsätt gräddfilen, salladslöken, senapen, saltet och pepparn, och rör om väl.
Orkar man inte hålla på med äggskalen kan färsen användas som smörgåspålägg;)
Man kan blanda i lite riven ost och gratinera smörgåsar i ugnen.
Fyll äggskalen med färsen och döpa varje ägghalvan i ströbrödet. Stek dem i smöret i en varm stekpanna tills stekytan få en fin färg och äggen är genomvarma. De kan serveras genast eller värmas efteråt i ugnen i en ugnsfast form (10 minuter -180 grader).
Som sagt finns det olika variationer på den här rätten - den klassiska, med bara lök
och persilja, med skinka i stället för bacon, med skivade och stekta champinjoner, och säkert många andra variationer, som jag inte känner till. Jag kan tänka mig att paprika skulle passa ganska bra. Man kan även blanda i lite riven ost.
Om du har färsen kvar, efter att ha fyllt alla ägghalvor, passa på att göra några stycken "äggbiffar". Blanda den resterande färsen med ett rått ägg, forma biffar, rulla dem i ströbrödet och stek några minuter på varje sida till de är gyllenbruna, och servera sedan med sallad.
Färsen kan även användas som fyllning i piroger eller kroketter.
No comments:
Post a Comment