Monday, April 19, 2010

Grahamsbröd med örter & linfö


Det blev två bröd den dagen. Ett till våra vänner som vi var bjudna på middag hos, och ett till oss. Vi brukar alltid komma med något i handen när vi hälsar på varandra.  Och vad kan vara bättre än ett hem- och nybakat bröd. De fick det andra brödet (det med fina sprickor) eftersom receptet var redan testat dvs. havrebröd med fänkål.
För oss bakade jag något nytt, och det blev lyckat.

100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3,5 dl) vätska (ca 50/50 vatten/filmjölk)
150 g (2,5 dl) vetemjöl special
200 g ( ca 3,3) dl grahamsmjöl
6 g (1tsk) salt
7 g färsk jäst
2 msk linfrö
2 msk havrekli
2 msk vetekli
1 tsk av torkad rosmarin, oregano och persilja (alltså 3 tsk sammanlagt)
Och som vanligt... Blanda allt utom surdegen, jästen och saltet. Låt stå 30 min, tillsätt resten och så vidare...
Dvs. samma procedur som t. ex.  här och i övriga recept på grytbröd.


 Och resultatet blev ett underbart, doftande, och lite grövre bröd tack vare alle kli. Fast jag hoppades på mera grönt i brödet - vet ej vart persiljan hade tagit vägen. Det blir mera experimenterande med kryddor och olika typer av mjöl.

No comments:

Post a Comment