Nu har våren äntligen kommit och då är det sparristider. Jag började säsongen med en sparrissoppa.Det finns flera härliga recept på den här soppan, men jag gjorde min egen variant.
För fyra portioner behövs:
400 g sparris
1 purjolök
50 g smör
6 dl sparrisspad, (av kokt sparris)
1 grönsaksbuljongtärning
salt&peppar
1 msk italienska örter (salvia, persilja, oregano)
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
Gör så här:
1. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
2. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna i 2-3 minuter. Spar vattnet och använd till buljong.
2. Fräs purjolöken i margarin i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt sparrisspadet, grädde och buljongtärningen. Lägg sedan sparrisen i (utom knopparna som skall vara garnityr) och koka upp. Låt koka i 10 minuter.
3. Smaka av med salt&peppar. Mixa soppan slät och tillsätt de italienska örterna.
4. Servera med några klickar creme fraiche och med sparrisknopparna som garnityr.
Med en ordentlig smörgås på gott surdegsbröd kan soppan fungera som middag för 4. Den passar också som förrätt för lika många.
No comments:
Post a Comment