Monday, April 26, 2010

Bacon & purjolökspaj

Receptet för pajdegen är från LagaLätt - mars 2010.
För 6 personer.
Pajdegen
50 g smör i kuber;
2 1/2 dl vetemjöl;
1/2 dl kruskakli;
250 g kesella 10% fett;
1 krm salt;
Fyllningen:
400 g purjolök;
1 pkt bacon (jag använde kalkon bacon)
2-3 vitlöksklyftor;
salt, nymalen svartpeppar, mejram, persilja;
100 g riven lagrad ost;
2 dl gräddfil;
1 ägg;
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda alla ingredienser ihop till en deg. Tryck ut degen i en form (ca 26 cm i diameter) och grädda ca 10 minuter, tills den har fått lite färg.
3. Ansa och strimla purjolöken. Stek strimlat bacon i lite smör, pressa över vitlöksklyftorna och lägg i purjolöken. Fräs blandningen ett par minuter. Smaka av salt & peppar, mejram & persilja.
4. Vispa ihop ägg, gräddfil och ost, salta och peppra.
5. Fördela fyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
6. Grädda pajen i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen tills den har stelnat.

Servera med en sallad t.ex sallad, tomater, paprika och gurka med enkel vinägerdressing.

No comments:

Post a Comment