Friday, April 30, 2010

"Multi grain" bröd

Dag 1, kväll:
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl
Blanda allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå 10-12 timmar i rumstemperatur.
Skållning:
200 g (2,5 dl) havrekross
3 dl kokhett vatten
Blanda havrekrosset med vatnett. Täck bunken med plastfolie och låt stå.

Dag 2
Rågsurdegen + havrekrosset från gårdagen
250 g (2,5 dl) ljummet vatten
240g (4 dl) manitoba cream (vetemjöl)
180 g (3 dl) dinkelmjöl fullkorn
75 g (1dl) hela linfrö
100 g (1,5 dl) solroskärnor
20 g (1 msk) salt;

Blanda alla ingredienser i 5 minuter på låg hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, eller något mindre. Det kan ta 3-5 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två limpor och lägg dem 2 smörade formar, täck med en handduk och låt jäsa. Det kan ta cirka  1- 1, 5. Sätt ugnen på 250 grader, och låt värmas upp ordentligt. Ställ formarna i ugnen.  Sänk efter 15 minuter värmen till 220 grader. Bröden skall bakas i cirka 30-35 minuter.
Jag tycker att bröden är  härliga och havrekrosset och solroskärnorna sätter sin prägel och ger fin konsistens. 
Eftersom brödet kan ju inte heta dinkelhavresolroslinfrörågbröd, bestämde jag mig att det ska heta "multi grain" - så länge jag inte kommer på ett bättre namn.

No comments:

Post a Comment