4 portioner
4 bitar lax (färsk eller fryst), ca 600 g
4 msk färdigköpt tapenad (här med chili)
1 dl hackade urkärnade svarta oliver
havsalt och citronpeppar
Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Bre på tapenaden och strö över oliver. Grilla mitt i ugnen (200 grader) i cirka 10-15 minuter.
Risotto:
40 g smör
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
300 g risottoris
1 l varm grönsaksbuljong
3 citroner
3 msk nyriven parmesanost
salt&peppar, finhackad persilja
1. Smält 15 g av smöret tillsammans med olja i en stekpanna (med höga kanter). Fräs löken genomskinlig i cirka 5 minuter, tills den mjuknar men inte får färg.
2. Tillsätt riset och rör om så att riskornen blir glansiga av fettet. Häll på en slev varm buljong och rör om tills all vätska har sugits upp av riset. Riv i skalet av citronerna och pressa i saften. Fortsätt att späda med buljongen på samma sätt i cirka 20 minuter, tills riset är krämigt men kornen fortfarande är fasta.
3. Krydda med salt och peppar, och rör ner resten av smöret. Stäng av värmen och låt risotto vila under lock några minuter.
4. Servera med finhackad persilja och parmesanost tillsammans med den färdiga laxen.
*Receptet kommer från boken: Renée Voltaire smakar på Lax
No comments:
Post a Comment