Saturday, April 10, 2010

Fänkålsbröd

Fänkålsfrön är fröna från stjälkgrönsaken fänkål. Örten påminner om dill i jätteformat  och blir 1-2m hög. I Polen heter fänkålen just italiensk dill. Den är flerårig och växer vild i Sydeuropa, men har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern. Det finns tre arter som odlas för frönas skull, fröfänkål (Foeniculum vulgare), trädgårdsfänkål (Foeniculum. officinale) och florentinsk fänkål (Foeniculum dulce). Fröna lufttorkas. Smaken är lätt sötaktig och påminner starkt om lakrits. Kryddan, som bl.a. är mycket uppskattad i Italien och Indien, är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till feta rätter som fläskkött, fet fisk, grönsaker, sallad och i soppor.
När vi var senast i Italien tipsade våra vänner om ett bageri där man kan köpa nybakat fänkålsbröd.  Vi gick dit, köpte 2 stycken (de var ganska små), åt och blev frälsta.
Väl hemma var det givet att fänkålsbrödet skall bakas. I fredags blev det dags. Det blev två ganska små limpor. Egentligen kunde det vara en stor, men jag kunde inte bestämma mig.

Dag 1, kväll:
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
180 g (3 dl) rågmjöl
1 msk fänkålsfrön
Blanda allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå 10-12 timmar i rumstemperatur.
Dag 2
Rågsurdegen från gårdagen
250 g (2,5 dl) ljummet vatten
200g dinkelmjöl (fullkorn)
150 g siktat dinkelmjöl
100 g rågmjöl
20 g (1 msk) salt;

Blanda alla ingredienser i 5 minuter på låg hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 3 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, eller något mindre. Det kan ta 3-5 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två limpor och lägg de i mjölade jäskorgar med skarven uppåt, täck med en handduk och låt jäsa. Det kan ta cirka 1, 5 - 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader, och låt värmas upp ordentligt. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Gör några snitt i bröden och lägg de på plåten/bakstenen i ugnen. Spruta sedan snabbt lite vatten på ugnens väggar, innan du stänger luckan. Sänk efter tio minuter värmen till 220 grader. Bröden skall bakas i cirka 30-35 minuter.
Jag tycker att bröden är  härliga och fänkålssmaken verkligen sätter sin prägel. Fast de blev annorlunda än de som vi åt i Italien. Nästa gång tänker jag ha vetemjöl i degen.

No comments:

Post a Comment