Tuesday, May 4, 2010

Marockansk rissallad

Jag vet faktiskt inte om man verkligen brukar tillaga sådan rissallad i Marocko, men hårdkokta ägg som garnering förekommer mycket ofta, och risröra med tonfisk och ägg är mycket populärt i norra Afrika. Jag har "uppfunnit" min egen marockanska rissallad som utmärkt passar på en tapasbuffé, och harmonierar mycket väl med Van Loveren Chardonnay - ett torrt, välbalanserad vin med dess rena citrus- och lätt nötaktiga ton.

 Ingredienser för 4 personer:
2 dl ris
2 tomater (alternativt 1 ask delade cocktailtomater)
1 dl gröna oliver med ansjovis, halverade
2 gröna paprikor, tärnade
3 kokta ägg skivade i klyftor
1 burk anjovisfileer i olja, skivade 
2 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
färska örter (basilika, oregano, rosmarin, timjan)
1 msk kapris
1 tsk gurkmeja  

Gör så här:
1. Koka riset efter antal portioner som anvisas på förpackningen, tillsätt gurkmejan i vattnet för färgens skull. Blanda det färdigkokta riset med olivoljan, vinägern och de färska örtkryddorna. 
2. Tillsätt ansjovisen, oliverna, paprikan och tomaterna. Blanda väl med riset.
3. Garnera salladen med ägg i bitar.
4. Låt salladen stå kallt i minst en timme och dra åt sig smakerna, innan den serveras.
5. Vitlöksbaguette eller pitabröd passar perfekt till salladen.

1 comment:

  1. tack för tipset, rätten ser väldigt god ut, och vinet med för den delen!

    ReplyDelete