Thursday, June 3, 2010

Frittata à la tortilla de patatas

Frittata är en italiensk äggbaserad rätt av omelettyp. Den påminner om spansk tortilla (bondomelett). Frittata di cipolle görs med lök. Frittata di maccheroni är en välkänd pastagratäng där man återvinner spaghetti, och också kan innehålla tomater. Frittata,  tortilla, Kookoo, Дебиловка, Boerenomelet, omlette, omelett, Telur dadar - kärt barn har många namn heter det. Helt rätt - liknande rätter förekommer ju över allt. Inte så konstigt, har du några ägg i kylen, grönsaker och helt enkelt lite rester från gårdagens middag kan du enkelt och snabbt fixa en god middag. Och man kan verkligen improvisera helt fritt.

För 3 personer använde jag:
5 st ägg
1  dl vispgrädde
1 dl riven lagrad prästost
2 stora  potatisar
1 msk olivolja
2 st vitlöksklyfta
1  lök
1gul paprika
3 gula vikentomater
salt & peppar
färsk persilja, basilika, salladslök

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i skivor.
3. Blanda dem med olja i en ugnseldfast form som rymmer minst två liter.
4. Rosta i het ugn ca 15 minuter.
5. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor.
6. Blanda även dessa med lite olja och tillsätt i potatisformen när halva tiden återstår. Krydda med salt och peppar.
7. Vispa ihop ägg, grädde, övriga ingredienser (tomater, örter) och riven ost. Smaksätt med salt och peppar.
8. När grönsaker och potatis fått fin färg tar man ut formen ur ugnen och sänker temperaturen till 175 grader.
9 . Slå på äggstanningen och Grädda ytterligare ca 25 minuter. Frittatan skall precis "stanna" in och få en fin färg.
Servera med sallad.  Frittata är också god rumstempererad och passar till en picknick eller i mindre bitar på ett buffébord. Lägg till bacon eller lufttorkad skinka om du inte vill ha frittatan vegetarisk. Och som sagt, fyllningen kan man variera i all oändlighet - välj andra grönsaker - squash, sparris, fänkål, aubergine...

No comments:

Post a Comment