Tuesday, June 15, 2010

Chłodnik, kall rödbetssoppa - "polsk gazpacho"

Spanien har sin gazpacho och den polska rödbetssoppa kallad chłodnik litewski (Litwa = Litauen) är en polsk motsvarighet, så att säga. I Polen odlade man ju inte tomater, paprika och gurka tidigare. Där hade man rödbetor, potatis och sådant som är även det vanliga i Sverige. I alla fall, när sommarens varma dagar kommer brukar hela Polen laga just chłodnik. 
Vill du veta varför, laga den själv enligt följande recept.
Ingredienser:
  •  Ett knippe rödbetor (med blast)
  • 2 dl vatten
  • 1 stor gurka eller 4 små Västeråsgurkor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe rädisor
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök eller några vårlökar
  • 1 dl gräddfil
  • 1,5 l filmjölk eller kefir
  • salt & peppar
Skölj och hacka rödbetsblasten, skala och tärna rödbetorna smått. Lägg detta i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Tag sedan av kastrullen från värmen och låt svalna. Skär den skalade gurkan och rädisorna i små tärningar, riv vitlöksklyftorna, hacka löken och dillen. Blanda alltsammans i kastrullen med rödbetorna och blanda i kefir/filmjlk och gräddfilen. Salta och peppra efter smak. Låt stå i kylskåpet till soppan är riktigt kall. Att göra soppan dagen innan servering gör att då  smakar den mer. Dekorera med en äggklyftor vid servering. Detta recept är beräknat till 5-6 ganska hungriga personer.
Njut under varma dagar på din terras eller balkong. Soppan smakar underbart, det lovar jag.

1 comment: