Thursday, February 25, 2010

Det enklaste - vetebröd på rågsurdeg

Receptet hittade jag på en polsk blogg hos Mirabbelka. I Polen bakar de nämligen surdegsbröd som galna.
För 2 stora brödlimpor
Dag 1
200 g vetemjöl
3 dl ljummet vatten
1 dl rågsurdegsgrund

Blanda allt i en bunke, och låt stå 10-12 timmar, gärna vid en temperatur kring 22-24 grader.

Dag 2 
Surdegen från gårdagen
800 g  (13 dl) vetemjöl (jag använder Manitoba Cream från Finax)
120 g (2 dl) rågmjöl
3-4 dl ljummet vatten (här måste man prova sig fram - degen bör ha bra spänst, men ändå vara lite lös)
2-3 tsk salt
Blanda allt utom saltet väl, och låt vila i 30 min. Tillsätt sedan saltet (jag brukar blanda saltet med lite vatten), och knåda därefter degen i några minuter till. Den bör släppa från bunkens kanter. Lägg sedan över degen i en stor oljad bunke, och låt den jäsa. Under tiden viker du ihop degen tre gånger: stjälp först upp degen på bakbordet, platta ut den och vik därefter enligt följande:
                                                              Ritningen från Mirabbelkas blogg

Första vikningen görs efter en timme, varefter degen låtes vila i en timme. Upprepa sedan två gånger till, med en timmes mellanrum. Degen skall jäsa sammanlagt i cirka 3-5 timmar. Efteråt formar man
två limpor och lägger de i mjölade jäskorgar med skarven nedåt.

Jag brukar använda en mjölad kökshandduk, eftersom mina korgar är ganska nya, och degen har en tendens att fastna i dem en aning.
Bröden skall nu jäsa. Det kan ta cirka 2 timmar i rumstemperatur, eller 12-16 timmar i kylskåp.

Jag läste att kalljäsning av brödet gör att kvaliteten höjs betydligt.

När degen har jäst klart, är det dags att baka. Sätt ugnen på 250 grader, och låt värmas upp ordentligt. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Snitta bröden på längden, och lägg bröden på plåten/bakstenen i ugnen. Spruta sedan snabbt lite vatten på ugnens väggar, innan du stänger luckan. Sänk efter tio minuter värmen till 220 grader. Bröden skall bakas i cirka 40 minuter. Jag tycker personligen om en hård skorpa på det bröd jag själv bakar. Gör man inte det, kan man spruta lite vatten på det nybakta brödet några gånger, med några minuters mellanrum, så att skorpan blir mjukare.




Här är brödlimporna färdiga. Hela köket doftar av nybakat bröd, och jag blir alltid lite sugen på att smaka. Det måste dock vänta tills brödet har svalnat på ett galler, vilket kan ta en bra stund.










Nu är det fritt fram att smaka. Personligen tycker jag om att ta en skiva bröd med ganska mycket smör på - den första skivan alltså... och kanske den andra likväl.








Hej så länge:)

No comments:

Post a Comment