Friday, January 21, 2011

Polsk rödbetssoppa kallad ukrainsk bortsj

Borstsj på ukrainsk vis är en av mina favoritsoppor. Sanningen att säga brukar man aldrig ha bönor i den soppan i Ukraina, men i Polen har vi det och ändå kallas soppan som den kallas. Fråga mig inte om logiken bakom ;)

 Ingredienser för 5-6 personer:

  • 2 stora mörötter
  • 1 stor gul lök
  • 1/4 vitkål
  • 1,5 l köttbuljong
  • 4 potatisar fast sort
  • 3 rödbettor medelstora
  • 200 g stora vita bönor
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk smör
  • 2 dl creme fraiche
  • 3-4 lagerblad
  • salt & peppar
Lägg bönorna i blöt över natten. Börja koka i buljongen med lagerblad i ca 1 timme. Skiva löken och skär rödbetorna i strimlor. Pressa saften av 1 citron. Strimla vitkålen. Skär morötterna i stavar eller skivor. Skala och skära potatis i bitar.
Stekputtra rödbetor i matolja med tomatpuré och citronsaften ca 15 minuter. Stekputtra lök, pressad vitlök och morötter i en ny stekpanna.
När bönorna är nästan kokta lägg i vitkål och potatisar och låt koka ca 10 min. Lägg i resten från stek pannorna och låt koka ca 15 min.Gör en redning av smöret och mjölet. Häll i redningen i soppan och koka ytterligare några minuter. Servera med creme fraiche.

1 comment:

  1. Hej, Jag heter John från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som. Look Amazing!


    Vänlig hälsning,


    http://www.Fooduel.com

    ReplyDelete