Jag blev inspirierad av ett recept hittat på Rebeccas Kitchen. Jag ändrade receptet och så kom dessa till - mina morots -och havrebullar
För 8 stora bullar och en stor limpa behövs:
100 g havregryn + 2 dl vatten
75 g havrekross
2 dl vatten
10 g färsk jäst
1 dl rågsurdegsgrund
130 g grovriven morot (en stor eller två mindre)
600 g vetemjöl (jag använde Manitoba Cream)
60 g hela linfrön
60 g solrosfrön
12 g (1 msk) salt
Koka upp 2 dl vatten och häll över havregrynen. Sjud havrekrosset i ca 2 dl vatten i 5 minuter. Låt allt stå i en timme.
Lös jästen i vattnet. Blanda havregrynsmassan med havrekrosset, jästen, fröna, och mjöl i kökassistent på låg hastighet ca 5 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta ca 4 minuter, tills degen formar sig till en boll. Täck bunken med plast och låt degen jäsa 1,5 timme i rumstemperatur. Rör om och låt stå ytterligare en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma en limpa och läggden i en smord och mjölad form. Forma resten till bullar, täck med en handduk och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 grader, och låt värmas upp ordentligt. Grädda bullarna i 250 grader i ca 15 minuter och brödet ca 40 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
No comments:
Post a Comment