Sunday, May 2, 2010

Bönor på "bretonskt vis"

Tvärtemot sitt namn har den maträtten ingenting att göra med det bretonska köket. Man kan hitta cassoulet (en gryta med bönor, grönsaker och kött) men snarare i södra Frankrike. Nej, bönor på bretonskt vis är en välkänd polsk maträtt, som är typisk bar- och snabbmat - särskilt uppskattad  med ett glas kall öl till. Den kan vi hitta i hela Polen och ingen vet varifrån namnet kom. Det är likadant med ryska piroger, sill på japanskt vis eller fisk på grekiskt vis. Alla de maträtter har en sak gemensamt - de går inte att hitta i dessa länder som namnen syftar på. Men nog om detta.
Som vanligt finns det flera sätt att tillaga dessa bönor, alla har sina egna "bästa" recept. Och det har jag med. Enligt konstens alla regler bör man använda torra vita bönor, blottlagda över natten och kokade efteråt med lagerblad och kryddpeppar. Jag försökte göra så några gånger, men det blev inte uppskattad av familjen. Bäst tyckte de om den snabba varianten - den med Heinz Vita Bönor i Tomatsås. Vanligtvis skryter jag att inte använda halvfabrikaten, men vad är en regel utan undantag? Familjens vilja bekräftar undantaget. Här kommer mitt recept.


Ingredienser:
1/2 kg korv (gärna polsk/tysk)
2 burkar bönor (Heinz)
2 msk tomatpure
1 liten lök, finhackad
2 klyftor pressad vitlök
mejram, paprika, salt&peppar

Gör så här:
Skiva korven  i något större bitar än bönorna. Stek korven, den finhackade löken den pressade vitlöken. Lägg i bönorna tillsammans med purén  och kryddorna. Låt koka ca 15 minuter på svag värme tills det tjocknat.
Servera gärna med baguette eller vitlöksbröd och kall öl.

Detta är en typisk manlig rätt, brukar vi säga. Den är mycket uppskattad bland min sons svenska kompisar.
Får man inte tag på polska eller tyska korven, kan Scans bratwurst eller annan stark korv användas. I värsta fall går det ganska ok med varmkorv. Men använd inte falukorv om du inte älskar smaken. Om man använder varmkorv måste man krydda mera. Rätten skall vara lagom kryddstark. Den passar bra som nattmat eller att bjuda killkompisar som hjälpte vid flytten.
På polska heter den här rätten Fasolka po bretońsku och som sagt går att hitta i hela Polen, men inte på restauranger utan snarare på ölbarer och enklare krogar. Ofta använder man även bacon eller sidfläsk men det gör inte jag. Den är god som den är.

No comments:

Post a Comment